Proizvodnja zdrave hrane dobila podršku donatora

Bez autora
Mar 05 2024

Udruženje "Eko-Eho" iz Banjaluke, realizovaće u ovoj godini po prvi put manifestaciju pod nazivom "Dan petrovačkog lana" u Bosanskom Petrovcu, koja je podržana od strane Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj - SWG, a u okviru projekta "Promovisanje ekonomske diverzifikacije u ruralnim područjima jugoistočne Evrope (SEDRA II) – Izgradnja kapaciteta lanaca vrijednosti u poljoprivredi i ruralnom turizmu kroz promovisanje mogućnosti zapošljavanja", koji provodi SWG.

Naime, u konkurenciji više desetina pristiglih projektnih prijedloga, organizacija SWG je odlučila da finansijski i putem stručnih obuka, između ostalih, podrži i projekat banjalučkog Udruženja "Eko-Eho", koje većinom okuplja žene, te da na taj način da značajan doprinos kako osnaživanju žena, tako i proizvodnji zdrave hrane u čistim i bukvalno netaknutim ruralnim sredinama, ali i da pomogne da se ovim putem čuje i za one male izrazito nerazvijene opštine, koje poput onih velikih opština i gradova takođe imaju vrijedne i dobre ljude, sposobne da i u otežanim uslovima proizvedu zdravu hranu koristeći tradicionalne načine obrade zemljišta i stare poljoprivredne kulture, bez korištenja bilo čega što u sebi ima naziv vještačko.

Iz Udruženja "Eko-Eho" rekli su da će manifestacija "Dani petrovačkog lana" biti organizovana 31. maja u Bosanskom Petrovcu, koji je opština sa najvećim brojem individualnih proizvođača lana i lanenog ulja u BiH.

U okviru ove manifestacije predviđeno je da bude organizovan jednodnevni događaj na kome će biti održan mini prodajni sajam za postojeće proizvođače lana i zainteresovane posjetioce, koji će moći da se upoznaju sa svim prednostima ove proizvodnje, te da degustiraju nadaleko poznato ulje od lana iz Bosanskog Petrovca, koji je među opštinama sa najviše sunčanih dana u BiH, pa je zbog toga proizvodnja lana pogodnija, a sam kvalitet lana i lanenog ulja višestruko veći.

Osim toga planirana su i tri edukativna predavanja od strane domaćih istaknutih naučnih eksperata, koji će kroz svoja predavanja i praktične primjere ukazati na značaj korištenja lana u svalodnevnoj ishrani. Takođe, planirano je i brzo takmičenje u pripremanju jela koja imaju u sebi lan kao sastojak, te snimanje promotivnih i motivacionih videa, a sve sa ciljem povećanja proizvodnje ove izuzetno značajne i zdrave žitarice za zdravlje ljudi, te prepoznavanja potrebe podrške ovoj proizvodnji od nadležnih institucija.

Tim povodom ovog vikenda na Zlatiboru je održana dvodnevna radionica pod nazivom  "Manifestacije kao pokretači ruralnog razvoja", koju je organizovao SWG, uz učešće stručnih eksperata koji su učesnicima radionice, među kojima su bili i predstavnici Udruženja "Eko-Eho", govorili o više tema za uspješniju organizaciju manifestacije.

Tako je bilo riječi i o temama kao što su manifestacije kao podsticaj razvoja, struktura i organizacija manifestacije, zatim o uticaju manifestacije na kulturni razvoj zajednice i razvoj turizma, a predstavljeni su i primjeri dobre prakse iz regiona, kao što su Festival prirode i tradicije "Žestival", jedna sjajna manfestacija koja se svake godine organizuje u Užicu, te Festival “LilaLo”, koji se organizuje u Loznici i koji je postao regionalno poznat i privlači veliki broj posjetilaca u dane svog održavanja.

Inače, Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG), kao platforma za umrežavanje I regionalnu saradnju, osnovana je tokom Foruma za poljoprivrednu politiku, koji je održan u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji u junu 2005. godine. Međunarodnim sporazumom iz marta 2009. godine SWG je registrovana kao Međunarodna međuvladina organizacija, sa svojim upravnim i koordinacionim tijelom – SWG Centralom/Sekretarijatom sa sjedištem u Skoplju, u Sjevernoj Makedoniji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik